✍5 Tips voor minder stress en meer ontspanning

Mariska_Fissette_-tips minder stress.jpg

Ik heb ontelbare boeken thuis over psychologie, voeding en gezondheid. Ook kijk ik graag docu’s en zijn dit mijn favoriete gespreksonderwerpen. Maar als puntje bij paaltje komt, heb je toch het meest aan praktische tips. Want door te praten over gedrag en gezondheid, kom je uiteindelijk niet verder. Het zit ‘m in het doen.

Daarom deel ik hier 5 concrete tips waar ik zelf veel aan heb. Door de onderstaande dingen uit te proberen, heb ik ervaren dat het mij veel beter lukt om te kiezen voor gezond gedrag. En niet alleen merk ik dit bij mezelf, maar ook bij de mensen die ik coach. Nieuwsgierig? Hier komen ze - in willekeurige volgorde:

1.Mindfulness: Een paar minuten per dag

Ik gebruik mindfulness technieken niet perse om rustiger te worden, maar om mezelf te trainen om meer in het moment te leven. Zo leer ik steeds beter op te merken wat er in mij omgaat aan gedachten en gevoelens. Ik merk dat hoe beter ik hierin wordt, hoe authentieker de keuzes zijn die ik maak voor een gezond en fijn leven dat werkelijk bij mij past. Soms doe ik een paar minuutjes aan mindfulness in de trein. Andere dagen neem ik er langer de tijd voor. Het gaat erom wat haalbaar voor jou is. Ik gebruik graag de app Headspace (een absolute aanrader) maar je moet zelf kiezen wat bij jou past. Er zijn een heleboel youtube video’s en appjes met een bodyscan, ademhalingsoefeningen etc. op de markt. Probeer er eens een paar uit en kijk welke voor jou werkt. In mijn Instagram cursus ‘RiseUp’ vind je ook allerlei handige visualisaties en audio-oefeningen. De allereerste cursus op Instagram vol psychologische skills!

Door mindfulness te doen, zul je geregeld opmerken dat je gestresst bent, gejaagde gedachten hebt of emoties die niet fijn zijn. De kunst is om dit op te merken, er ruimte aan te geven en alles er te laten zijn, precies zoals het is op dat moment.


2. Doe iets dat je leuk vindt

Doe eens iets dat je leuk vindt in plaats van wat je moet doen op een dag. Al is het maar een een rondje lopen door het park, foto’s maken of een paar baantjes trekken in het zwembad. Niet alles hoeft nuttig te zijn. Plan dit zo nodig in of zeg eens een keertje nee tegen een afspraak. Simpelweg omdat je een afspraak met jezelf hebt: Je gaat wat leuks doen! Misschien ervaar je dan nog steeds stress maar het doorbreekt wel even de sleur van alsmaar volgens je agenda leven. Doorbreek dit geregeld. Van nieuwe dingen krijg je vaak weer nieuwe energie. 

3. Neem een warme bad met himalaya badzout

Warm water is voor de meeste mensen al kalmerend. Wanneer je aan je bad himalaya badzout toevoegt, heeft je lichaam de kans om opgebouwde afvalstoffen op te ruimen. En dat is mooi want we hebben veelal een overschot aan toxische stoffen door een ongezond dieet, sporten en stress. Badzout helpt om dit overschot op te ruimen.Je ontspant door het warme water en werkt tegelijkertijd aan een gezonder lichaam. Ideaal vind ik!

4. Hallo Natuur!

Deze heb je vast al vaker gehoord: de natuur helpt bij ontstressen. Het liefste maak ik lange wandelingen in prachtige landen. Maar dat is helaas niet altijd de werkelijkheid (hoewel; dat zou misschien ook een beetje saai worden). Op reis veel in de natuur zijn is voor mij geen enkel probleem. Maar mezelf in het drukke stadsleven, en zeker tijdens de koude regenachtige dagen, naar buiten slepen is wat anders. Ik moet mezelf er geregeld aan herinneren dat het gezond is en ontstresst. En eerlijk is eerlijk: als ik het eenmaal doe dan ben ik blij. Dus bij deze deel ik ‘m ook met jou. Wil je er nog een schepje bovenop doen? Ontdek dan het geheim van de Japanse bosbaden in dit boek. Hierin lees je hoe je al je zintuigen inzet om de helende kracht van een boswandeling zo sterk mogelijk te ervaren.


5. Probeer dit eens: Rhodiola

Rhodiola is een natuurlijk kruid en vermindert stress. Mijn favoriet op dit moment. Dit kruid zorgt ervoor dat er minder van het stresshormoon cortisol vrijkomt. Cortisol is niet slecht; sterker nog, we hebben het nodig om alert te zijn en maken het vooral in de ochtend en tijdens stressvolle periodes aan. Heel handig want als we in gevaar zijn kan ons lichaam snel reageren. Maar minder handig is het als we continu cortisol aanmaken. Dat zorgt er namelijk voor dat we een hoge bloedsuikerspiegel en bloeddruk hebben, continu onze spieren aanspannen en de hele tijd ‘aan staan.’ Voortdurend in de actiestand staan kan uitputtend werken. Rhodiola helpt om meer in balans te komen. Het zorgt voor een lagere bloedsuikerspiegel, een lagere bloeddruk en voor minder serotonine; wat ten goede komt aan je stemming. Goed voor je body en je mind dus.

Welke tip ga jij de komende week uitproberen?

Liefs,

Mariska